Jeżeli stawiamy na zdrową dietę i poszukujemy produktów, które dostarczą nam wielu witamin, zadbają o nasz układ pokarmowy, a jednocześnie nie zawierają dużej ilości kalorii, warto do jadłospisu wdrożyć kiszonki. Jest to żywność, którą z powodzeniem można nazwać superfoods, ze względu na wysoką wartość odżywczą. Dlaczego warto jeść kiszonki, jakie działanie mają na ludzki organizm i jak zrobić je samodzielnie w domu?
Korzyści wynikające z jedzenia kiszonek
Jedzenie kiszonek wiąże się z wieloma korzyściami dla organizmu człowieka. Są to naturalne probiotyki, wspierające mikroflorę jelitową i dbające o zdrowie układu pokarmowego oraz odporność organizmu. Jednak właściwości probiotyczne kiszonek nie są ich jedyną zaletą. Wśród dobrodziejstw kiszonek wyróżniamy:
- wysoką zawartość witamin z grupy B, szczególnie B1, B2, B3, które wspierają metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów oraz węglowodanów. Zwiększają przyswajalność żelaza i korzystnie wpływają na stan włosów, skóry i paznokci,
- dużą zawartość innych witamin, między innymi witamin: C, K A, E oraz minerałów, takich jak: magnez, wapń, fosfor, potas,
- kiszonki zawierają sporo błonnika, zapewniającego uczucie sytości na długi czas i sprzyjającego procesom przemiany materii,
- są niskokaloryczne, dzięki czemu stanowią idealny element diety odchudzającej,
- mają właściwości detoksykujące, wspierają oczyszczanie organizmu.
Kiszonki – dobry składnik diet odchudzających
Kiszonki chętnie wybierane są przez osoby na diecie redukcyjnej. Dlaczego? Ma tu znaczenie zarówno wartość odżywcza produktów kiszonych, jak i ich niska kaloryczność. Jak to się dzieje, że kiszonki są lekkostrawne i nie mają dużej wartości energetycznej? Otóż podczas kiszenia w warzywach i owocach wyjściowa zawartość cukru ulega zmniejszeniu, co wpływa na obniżenie wartości kalorycznej danych produktów.
Dzięki dużej zawartości błonnika produkty kiszone wyróżniają się tym, że zapewniają uczucie sytości. Efekt jest taki, że dodane do diety, pozwalają szybciej się najeść przy spożyciu mniejszej ilości kalorii, dzięki czemu sprzyjają odchudzaniu. Co więcej, kiszenie produktów sprawia, że są one lżej strawne, a także eliminuje niektóre niepożądane substancje, takie jak kwas szczawiowy czy azotany, dzięki czemu zawarte w kiszonkach składniki odżywcze są lepiej przyswajane przez organizm.
Przepisy na kiszonki, które Cię zaskoczą
Najpopularniejsza jest oczywiście kiszona kapusta, jednak nie jest to jedyny produkt, który można kisić. Do kiszenia nadają się owoce i warzywa z dużą zawartością cukru oraz wody i to od proporcji tych składników zależy tempo pierwszej fazy fermentacji. Dużym powodzeniem cieszą się oczywiście kiszone ogórki, ale także: kalafior, marchew, papryka, patison, fasolka szparagowa, czosnek oraz owoce: śliwki, jabłka, cytryny.
Produkty, przeznaczone do kiszenia powinny być dojrzałe i świeże.
Przepis na kiszoną paprykę
Składniki:
- 1 kg słodkiej papryki,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 baldachy kopru,
- 1 płaska łyżeczka nasion czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka nasion ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- 2 l wody,
- 60 g soli.
Paprykę należy kisić w solance od 4 do 7 dni. W tym czasie utraci ona nieco jędrności. Jeżeli chcemy zachować nieco chrupkości warzywa, zaleca się kisić ją krócej. Woda z kiszenia nadaje się do picia.
Przygotowanie:
- paprykę umyć, przekroić, usunąć ogonek oraz gniazda nasienne,
- pokroić warzywo na ćwiartki,
- kawałki papryki włożyć do przygotowanych wcześniej słoików, dodać przyprawy, na wierzch położyć baldach kopru,
- przygotować zalewę: wodę połączoną z solą,
- zalać słoiki zalewą i od razu zakręcić,
- odstawić do ukiszenia. Chcąc zachować kiszoną paprykę na dłużej, po ukiszeniu przenieść słoiki do chłodnego pomieszczenia.
Przepis na kiszone jabłka
Składniki:
- 3 kg jabłek,
- kawałek imbiru pokrojonego w plastry,
- 10 goździków,
- 1 laska cynamonu,
- 5 łyżeczek lub 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej (zależnie od wielkości słoika),
- kilka łyżek soku z kiszonej kapusty.
Przygotowanie:
- jabłka umyć i pokroić na ćwiartki,
- imbir pokroić w plastry, bez obierania,
- do słoika włożyć jabłka, imbir, cynamon i goździki,
- w kubku wody rozpuścić sól. Wlać do słoika,
- dodać sok z kiszonej kapusty i dopełnić wodą,
- słoik zakręcić i potrząsnąć dla równomiernego rozprowadzenia soli,
- słoik odkręcić, przykryć talerzem i docisnąć tak, aby wszystkie jabłka były zanurzone,
- pozostawić na 5-8 dni do zakiszenia,
- gdy jabłka są już kwaśne, słoik zakręcić mocno i przenieść w chłodne miejsce.