Dieta na zdrowe i piękne włosy

Zima to trudny czas dla naszych włosów. Są osłabione, suche i łamliwe, elektryzują się. Odpowiednia pielęgnacja może im pomóc, ale same kosmetyki nie zdziałają cudów, bowiem na to jak wygląda nasza czupryna bardzo duży wpływ ma dieta. Co zatem jeść, by wspomóc odporność włosów?

Ciemnozielone warzywa (szpinak, brokuły, brukselka, sałata)

Źródło żelaza oraz witamin A i C. Niedobór żelaza w diecie to główna przyczyna wypadania włosów. Witaminy są niezbędne do produkcji sebum (wydzieliny, która natłuszcza skórę głowy i ciała i chroni je przed działaniem czynników zewnętrznych).

Kasze, ciemny ryż, migdały, pestki dyni, chleb pełnoziarnisty

Zawierają duże ilości cynku, który wzmacnia cebulki i włosy. Bez niego włosy stają się matowe i wypadają. Chleb razowy i ryż są też źródłem witamin z grupy B oraz wit. E, żelaza, fosforu, potasu i wapnia. Dzięki nim włosy są gęste oraz zyskują połysk.

Chuda wołowina, drób, ryby

Dostarczają organizmowi białko, które jest podstawowym budulcem włosów. Wołowina jest też bogatym źródłem żelaza i cynku. Cennego cynku dostarczą również organizmowi: mięso z indyka i wątróbka. Ryby, szczególnie łosoś dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (tzw. kwasów egzogennych, których organizm nie jest w stanie wytworzyć sam). Gdzie szukać nienasyconych kwasów tłuszczowych? Wołowinę, a także ryby: tuńczyk, dorsz czy krewetki powinno się spożywać przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Skrzyp, pokrzywa, mleko i przetwory mleczne

Są źródłem krzemu, który zmniejsza kruchość włosów, odpowiada za połysk i wytrzymałość włosów (także paznokci). Krzem pełni ważną rolę w procesie tworzenia tkanki łącznej, keratyny i kolagenu, istotnych składników włosów i paznokci. Jeden gram zdrowych włosów zawiera 100 µg krzemu. Produkty mleczne są też naturalnym źródłem białka i wapnia.

Owoce morza, fasola, groch, awokado, kiwi

Zawierają miedź – pierwiastek odpowiedzialny za właściwe wybarwienie włosów, jego niedobory mogą nawet powodować zanik barwników we włosach. Ponadto fasola zawiera magnez i proteiny, niezbędne dla procesu wzrostu włosa.

Jaja pod każdą postacią (najlepiej te ekologiczne)

Oprócz pełnowartościowego białka dostarczają witaminy A, D i z grupy B. Dzięki temu wpływają na wzmocnienie włosów, ich grubość i wytrzymałość. Jaja są także bogatym źródłem cholesterolu, więc nie powinno się jeść więcej jak 2 – 3 jajka tygodniowo.

Pomidory, papryka, marchew

Pomarańczowe warzywa to główne źródło witaminy A, która wzmacnia włosy.

Orzechy

Zawierają kwas omega-3, cynk, selen oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E), które wpływają na gęstość i połysk włosów.

Niedobory składników odżywczych można łatwo uzupełnić przyjmując suplementy diety, ale one nie zastąpią witamin i minerałów zawartych w pożywieniu. Wchłaniają się słabiej a ponadto nadmiernie obciążają wątrobę. Lepiej więc sięgać po odpowiednie produkty, by wzmocnić włosy i sprawić, by stały się zdrowe i błyszczące.

Polecane artykuły

Nikt nie skomentował jeszcze tego artykułu - bądź pierwszy!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *