Jesienne oczyszczanie organizmu z toksyn

Jesień to bardzo dobra pora na przeprowadzenie kuracji oczyszczającej organizmu. Pod dostatkiem mamy ziół, warzyw i owoców, z których przygotowuje się smaczne mieszanki przyspieszające perystaltykę jelit i usuwanie toksyn z organizmu. Dowiedz się, jak przygotować oczyszczające mikstury.

Oczyszczanie organizmu z toksyn pełni ogromną rolę w budowaniu dobrej kondycji zdrowotnej. Skutkiem nagromadzenia się w organizmie związków toksycznych jest bowiem zaburzenie wewnętrznej równowagi, które może objawiać się przemęczeniem, złym samopoczuciem, zaburzeniem koncentracji, bólami głowy, chorobami skóry, obniżeniem się odporności.

Organizm człowieka posiada zdolność eliminacji toksyn, jednak czasami warto go w tym zadaniu wesprzeć różnymi metodami, których celem jest przyspieszenie tego procesu. Istniej różne metody oczyszczania. Poznaj te najbardziej popularne.

Warzywa i owoce w roli głównej

Do najbardziej znanych metod oczyszczania należą: diety owocowo-warzywne, ziołowe nalewki, głodówki i pobyt w saunie.
Pierwsza z metod polega na spożywaniu surowych lub gotowanych warzyw oraz wypijaniu dużej ilości świeżych soków owocowo-warzywnych. Zwykle w końcowych dniach diety wprowadza się do jadłospisu także fermentowane napoje mleczne oraz ryby lub chude mięso. Aby nie dopuścić do zaburzenia pracy przewodu pokarmowego, należy spożywać też odpowiednią ilość błonnika.

Pierwszym etapem diety owocowo-warzywnej jest oczyszczenie z toksyn wątroby i nerek. W tym celu przygotowuje się soki z takich warzyw jak: marchew, seler, pietruszka, ogórek oraz czerwony burak. Sok przygotowany z tych warzyw należy pić 3 razy dziennie po pół szklanki przed posiłkami. Terapię prowadzi się około miesiąca. Po tym czasie można przystąpić do kolejnego etapu, czyli oczyszczania jelit.

Oczyszczanie jelit rozpoczyna się od wyeliminowania z diety mięsa, jajek, białego chleba, mleka i słodyczy. W pierwszym dniu oczyszczania jelit należy pić tylko kefir, który zagryza się sucharkami z ciemnego pieczywa. Następnego dnia powinno wypijać się duże ilości soku z jabłek. Trzeciego dnia do diety oczyszczającej włącza się sałatki warzywne na bazie marchwi, buraków, cebuli, ziemniaków, kiszonego ogórka, kapusty, oliwy z dodatkiem sucharków z ciemnego pieczywa. Po przeprowadzeniu takiej kuracji można powróć do normalnej diety.

Ziołowe kuracje

Oczyszczanie organizmu można też przeprowadzić ziołowymi nalewkami. Są to znane i sprawdzone metody usprawniające czynność narządów uczestniczących w eliminowaniu toksyn z organizmu. Nalewki najczęściej przygotowuje się z soku brzozy i dzikiej róży, które korzystnie wpływają na nerki. Chcąc oczyścić wątrobę sięga się po wywar z igliwia sosny lub świerku.

Jeśli chcemy samemu przygotować wywar z igliwiem, to należy drobno posiekać ok. 2 – 3 łyżki igliwia i zalać je 2 szklankami wrzątku. Taką mieszankę gotuje się na małym ogniu przez 10 minut, a kiedy lekko ostygnie pije małymi łykami w ciągu całego dnia.

Można też sięgnąć po miksturę oczyszczająca według przepisu Józefa Słoneckiego (więcej na www. bioslone.pl). Mikstura pomaga wzmocnić system odpornościowy. Do jej przygotowania potrzebny jest:

  • olej z oliwek,
  • aloes (rozcieńcza się ¼ litra aloesu z ¼ litra schłodzonej wody przegotowanej, roztwór przechowuje się w butelce z ciemnego szkła),
  • citrosept (na jeden litr przegotowanej i schłodzonej wody dodaje się 35 kropli citroseptu, a wykonany roztwór przechowuje się w ciemnej butelce. Preparat citrosept dostępny jest w aptece),
  • sok z cytryny.

Miksturę oczyszczającą sporządza się w następujących proporcjach: 10 ml oleju, 10 ml roztworu aloesu (a po kilku tygodniach zamiennie zamiast aloesu roztwór citroseptu), 10 ml soku z cytryny. Mieszankę przygotowuje się wieczorem, a wypija na czczo rano. Terapię należy prowadzić minimum pół roku.

Można też sporządzać inne mikstury. Ważne jest tylko, żeby w mieszance ziół dobranych pod kątem kuracji oczyszczającej znalazły się: zielona herbata, która jest najbogatszym źródłem polifenoli, wymiatających toksyczne wolne rodniki tlenowe; brzoza biała, która ma działanie łagodnie moczopędne; łopian większy; fiołek trójbarwny; wiązówka błotna – działająca łagodnie moczopędnie i napotnie; powidlnik indyjski (tamaryndowiec) stymulujący pracę przewodu pokarmowego i działający łagodnie przeczyszczająco; koper włoski działający rozkurczowo na przewód pokarmowy; mniszek lekarski pobudzający wydzielanie soku żołądkowego; karczoch zwyczajny, który regeneruje komórki wątrobowe i usprawnia ich działanie.

Głodówka, sauna

W celu oczyszczenia organizmu można też zdecydować się na krótką (1 – 2 dni) głodówkę. Pozwolić na nią mogą sobie osoby zdrowe, a ludzie mający problemy zdrowotne decyzję o jej rozpoczęciu powinni skonsultować z lekarzem. Głodówka prowadzona bez kontroli lekarza i w sposób nieracjonalny może znacznie osłabiać organizm i powodować szereg działań niepożądanych. Poprowadzona prawidłowa oczyszcza organizm z toksyn i dodaje mu sił witalnych.

Także sauna, w której obficie się pocimy uchodzi za jeden z najbardziej skutecznych sposobów na oczyszczanie ciała z toksyn. Naprzemienne ogrzewanie i schładzanie organizmu stymuluje układ odpornościowy, dlatego saunę poleca się w przypadku podatności na infekcje. Wahania temperatur poprawiają krążenie i pracę serca. Sauna pomaga również w zaburzeniach materii (cukrzyca, otyłość), chorobach reumatycznych, zwyrodnieniach stawów, przyspiesza leczenie stanów pourazowych.

Sauny powinni jednak unikać ludzie poważnie chorujący na niewydolność krążenia, po zawale, z wadami serca, nadciśnienie oraz zmagający się z chorobą nowotworową, wrzodową, a także w czasie przeziębienia.

Polecane artykuły

Nikt nie skomentował jeszcze tego artykułu - bądź pierwszy!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *