Zasady zdrowego żywienia w dnie moczanowej

Dna moczanowa - dieta

Dna moczanowa to bardzo częsta choroba, która dotyka osoby otyłe, niezdrowo odżywiające się, nadużywające alkoholu, z ograniczoną aktywnością fizyczną. Istota choroby polega na przewlekle podwyższonym stężeniu kwasu moczowego we krwi, który osadza się w stawach, wywołując ich destrukcję i ograniczenie sprawności.

Dna moczanowa – czym jest i jak ją leczyć?

Choroba ma przebieg przewlekły z okresami remisji i ostrych napadów. Podczas napadu dny moczanowej obecny jest silny ból jednego ze stawów, np. stopy, kolana czy łokcia, jego zaczerwienienie i ograniczona ruchomość.

Wysoki poziom kwasu moczowego wynika z nadmiaru puryn w diecie, które znajdują się w napojach słodzonych fruktozą, mięsie lub alkoholu.
Pacjent z dną moczanową powinien być prowadzony przez lekarza internistę, który będzie kontrolował co jakiś czas poziom kwasu moczowego i regulował dawki leków.

Leczenie choroby polega na obniżaniu poziomu kwasu moczowego we krwi poprzez stosowanie leków (allopurynol) oraz za pomocą diety.

Jak powinna wyglądać dieta u pacjentów leczonych na dnę moczanową?

Dzienny poziom kwasu moczowego przyjmowanego w posiłkach nie powinien przekraczać 300 mg.

Kaloryczność diety nie powinna przekraczać 2000 kcal na dobę. Najlepiej spożywać 4-5 mniejszych dań, niż 2-3 duże. Warto zachować stałe pory jedzenia i postarać się spożywać kolację na 3-4 godziny przed snem.

Należy zadbać o odpowiednią podaż białka, tłuszczu, węglowodanów i witamin. Dieta powinna być bogata w węglowodany, które wzmagają usuwanie kwasu moczowego z moczem, jednocześnie uboga w tłuszcze, ponieważ nasilają one zwrotne wchłanianie moczanów.

Mięso i warzywa najlepiej przygotowywać na parze. Zupy i sosy lepiej zagęszczać zawiesiną z wody i mąki, niż zasmażką.

Z węglowodanów dobrze wybierać produkty złożone: jasne i ciemne pieczywo, makarony, kasze, warzywa i owoce. Rozsądnie należy spożywać rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica), szpinak i grzyby, gdyż te produkty zawierają stosunkowo dużo puryn.

Alkohol – pacjenci z hiperurykemią (podwyższonym poziomem kwasu moczowego) powinni unikać napojów alkoholowych – powodują przyspieszenie częstości napadów dny moczanowej.

Warto zwrócić uwagę na nawodnienie organizmu i spożywać minimum 8 szklanek płynów dziennie. Może to być woda sama lub wzbogacona o cytrynę, imbir i miód czy napary z ziół. Płyny przyspieszają eliminację moczanów z ustroju.

Podstawą codziennego, zdrowego stylu życia musi być aktywność fizyczna. Zaleca się ją zawsze, z wyjątkiem okresów, gdy występuje napad dny moczanowej. Aktywność fizyczna przyspiesza redukcję masy ciała, co spowalnia postęp choroby.

Podsumowanie

Jakich produktów należy unikać: wędliny, podroby, konserwy, dziczyzna, słodkie napoje, alkohol.
Jakie produkty należy ograniczać: wołowina, wieprzowina, baranina, tłuste ryby (sardynki, szprotki, śledzie), cukier, desery, słodycze, piwo.
Jakie produkty są zalecane: produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu, jogurty, kefir, maślanka, twaróg, warzywa.

Źródła:

  1. Interna Szczeklika 2020/21, Medycyna Praktyczna, Kraków, 2020
  2. Swarowska-Knap J., Zasady diety w dnie moczanowej i hiperurykemii, Medycyna po Dyplomie, 2020 (6)

Polecane artykuły