Czosnek – właściwości lecznicze i prozdrowotne

Jedni go uwielbiają, inni nienawidzą. Jego ostry smak, a szczególnie charakterystyczny zapach nie każdemu odpowiada. O ile jednak można podważać jego właściwości smakowe, które zależą od gustu, o tyle jego zalet zdrowotnych nie można kwestionować. Czosnek to roślina korzenna o bardzo korzystnym działaniu na nasz organizm. Jest nie tylko skuteczną bronią przeciwko wszelkim infekcjom bakteryjnym, wirusowym czy pasożytniczym, ale też jest stosowany w leczeniu chorób układu krążenia i nowotworowych.

Naturalny antybiotyk

Czosnek zawiera enzymy, witaminy, substancje mineralne (związki wapnia, fosforu, żelaza, magnezu), aminokwasy, związki siarki, a nawet niewielkie ilości uranu – w sumie ponad 200 różnych substancji aktywnych. Jego główną substancją leczniczą jest alicyna (należy do fitoncydów), która zostaje wytworzona z bezwonnej alliny, zawartej w roślinie. Ten lotny związek siarkowy o charakterystycznym, przykrym zapachu uwalnia się pod wpływem zmiażdżenia lub zgniatania czosnku i ma silnie działanie antybiotyczne. Ponadto czosnek jest bogaty w witaminy z grupy B oraz witaminę C.

Warto wiedzieć: fitoncydy są to związki wytwarzane przez niektóre rośliny wyższe (jałowiec, sosna, jarzębina, czarna porzeczka, czosnek, cebula, chrzan, szałwia, tymianek) o działaniu antybakteryjnym, grzybobójczym. Fitoncydy są odpowiednikiem antybiotyków wytwarzanych przez bakterie, grzyby i porosty. Fitoncydy odkrył w latach 40-tych radziecki uczony Borys Tokin. Proces suszenia przeważnie powoduje zniszczenie fitoncydów.

Już starożytni Rzymianie…

Lecznicze właściwości czosnku znane są od stuleci. Zaczął być uprawiany ok. 5 tysięcy lat temu. Był tak popularny, że Egipcjanie podawali go budowniczym piramid dla wzmocnienia sił i ochrony przed epidemiami. Kiedy ok. 1600 r. p.n.e. robotnicy nie otrzymali porcji czosnku to wybuchł bunt.

W leczniczych księgach egipskich można znaleźć ponad 800 preparatów leczniczych, z których kilkadziesiąt jest tworzonych na bazie czosnku.
Czosnek pochodzi z Azji Środkowej, stamtąd dotarł do Europy i północnej Afryki, a z czasem na inne kontynenty.

Cudowne działanie czosnku

Czosnek jest używany w leczeniu bólu gardła, przeziębień, gryp, infekcji oskrzeli i płuc. Odkaża też przewód pokarmowy i drogi moczowe, leczy przewlekłe biegunki, zapobiega chorobom zwyrodnieniowym. Ma też zbawienny wpływ na serce. Obniża ciśnienie krwi, wspomaga metabolizm tłuszczów, podwyższając proporcje ,,dobrego” cholesterolu HDL w stosunku do ,,złego” LDL (codzienne zjadanie czosnku może obniżyć stężenie cholesterolu o 9 – 12%), obniża poziom trójglicerydów, ochraniając tętnice i serce. Niektóre związki chemiczne zawarte w czosnku mogą być równie skuteczne, jak aspiryna w hamowaniu tworzenia się zakrzepów krwi. W krajach, gdzie ludzie jedzą dużo czosnku, zapadalność na choroby serca jest raczej niska. Spożywanie świeżego czosnku wzmaga także produkcję insuliny wytwarzanej przez trzustkę, przez co obniża poziom cukru we krwi u ludzi cierpiących na cukrzycę. Surowy rozgnieciony czosnek leczy rany, ropnie, grzybice stóp.

Z badań wynika, że czosnek blokuje przemiany komórek mogące prowadzić do nowotworu, a nawet może niszczyć komórki rakowe, które już się pojawiły. Dokładnie nie wiadomo dlaczego tak się dzieje. Prawdopodobnie allicyna oraz inne zawarte w nim związki działają bezpośrednio na guzy. Czosnek może także uniemożliwiać powstawanie związków powodujących nowotwory. Neutralizuje wolne rodniki, które powstają w procesie utleniania i przyczyniają się do starzenia się komórek, uszkadzają DNA, a także zapoczątkowują zmiany nowotworowe w komórkach. Wzmacnia również układ immunologiczny.

Ząbek dla zdrowia

Najwięcej właściwości leczniczych ma świeży czosnek. Profilaktycznie należy spożywać codziennie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, jeden duży ząbek. Można go jeść pod różną postacią:

  • zmiażdżyć ząbek czosnku i zjeść z dodatkiem gorącego mleka lub miodu,
  • 1 – 2 ząbki świeżego czosnku utrzeć, dodać natkę pietruszki lub selera, łyżkę masła i wymieszać. Masą czosnkową smarować pieczywo,
  • 35 dag świeżego obranego czosnku rozetrzeć i zmieszać z 200 ml czystego spirytusu. Miksturę szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne, chłodne miejsce. Po 10 dniach przecedzić, przelać do ciemnego naczynia szklanego i pozostawić w ciemnym miejscu jeszcze na 4 dni. Po tym czasie nalewka jest gotowa do użytku. Należy przyjmować 3 razy dziennie po 25 kropli z dodatkiem 50 ml naturalnego kefiru lub jogurtu,
  • jeśli ktoś nie jest w stanie znieść smaku czosnku, może go zastąpić tabletkami czosnkowymi, które są dostępne w aptece jako suplement diety. Nie wywołują one czosnkowego oddechu, ponieważ przechodzą przez żołądek niestrawione. Profilaktycznie zaleca się przyjmowanie od 400 do 600 miligramów czosnku dziennie w kapsułkach. W przypadku infekcji dawka ta może być 4 razy większa.

Ważne: świeżego czosnku nie powinny stosować osoby cierpiące na ostre nieżyty żołądka i jelit, mające skłonność do niskiego ciśnienia krwi, przyjmujące warfarynę – lek rozrzedzający krew oraz matki w okresie karmienia piersią.

Ząbek dla smaku

Czosnek to też, a może przede wszystkim znakomita przyprawa. Dbając o kubki smakowe, dbamy o zdrowie, ponieważ używając czosnku w kuchni systematycznie, dostarczamy organizmowi jego cudownej mocy. Stosowany do tłustych mięs znacznie poprawia ich smak. Można go też używać do drobiu i dziczyzny. Bez czosnku nie obejdzie się wiele gatunków wędlin. Czosnek znakomicie sprawdza się także jako składnik marynat do mięs, szczególnie grillowanych, sosów sałatkowych oraz sosów do, pieczonych, albo gotowanych na parze, warzyw. Także ryby z dodatkiem czosnku zyskują wyśmienity smak.

Ząbek na… miłość

Prawdopodobnie spożywanie posiłków z dużą ilością czosnku ma działanie erotyzujące. W wielu starych książkach zielarskich można wyczytać, że czosnek pobudza do nierządu. Jego miłosne moce były znane już w starożytnym Egipcie. Rzymianie poświęcili go bogini płodności Ceres i sporządzali z niego napój miłosny z dodatkiem odrobiny kolendry. Jednak ze względu na swój zapach czosnek rzadko jest stosowany jako afrodyzjak.

Jak się pozbyć przykrego zapachu czosnku?

Zalety czosnku docenia wielu, ale też większość ludzi odpycha jego charakterystyczna woń i nieprzyjemny oddech jaki pozostaje po zjedzeniu czosnku. Sposobów na zniwelowanie tego problemu jest kilka. Można żuć kminek, świeżą natkę pietruszki lub listki mięty, tymianku, czy selera. Pomaga również wypicie kilku kieliszków czerwonego wina. Jedną ze skuteczniejszych metod jest zjedzenie kawałka czekolady i wypicie kilku łyków mleka.

Polecane artykuły

Nikt nie skomentował jeszcze tego artykułu - bądź pierwszy!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *